Vitrysslands drama: Varför Lukashenko kanske rusar in i Bitcoin-gruvdrift

Vladislav Ginko , författare till denna OP-ED-berättelse, är en tidigare rektor vid Moskva-baserade judiska universitetet. Han arbetade som företagsekonomilektor vid New York-baserade Touro University. För närvarande är han analytiker och föreläsare vid Rysslands ledande statliga tänkande, Presidential Academy.

Vitryssland blir ett rikligt energifullt land. Dess ledare, Alexander Lukashenko , gynnar Bitcoin-gruvdrift och är redo att använda billig energi för det. Under tiden kastar den spända vitryska politiska situationen en skugga på hans plan vars genomförande kan beröra USA och Kina.

Vitrysslands fungerande härskare, länge president Alexander Lukashenko, har dykt upp i mitten av den största politiska krisen i detta land. Oppositionen hävdar att president omröstning omröstning som ägde rum från 4 : e till 9 : e augusti har levererat minst kontroversiella resultat.

Cheferna för Ukraina, Litauen, Lettland och Estland har vädjat till Lukashenko med krav på nya val; han avvisade det starkt när han dök upp på mötet den 16 augusti i Minsk.

Samtidigt har politiska spänningar rot i ekonomiska frågor. Lukashenko har skrivit sig själv i världens Bitcoin-historia som det första världslandets ledare som förklarat förra året att han är inne i en idé om att bryta Bitcoins.

Alexander Lukashenko talar om Bitcoin-gruvdrift

Denna plan hänger ihop med avsparken från Ostrovets kärnkraftverk (ONPP), den första i Vitryssland. Ryssland har gett en 25-årig kreditgräns på nästan 10 miljarder dollar som täcker nästan 90% av utgifterna för att bygga denna anläggning. I början av detta projekt fastställdes lanseringstiden för 2018-året (första enheten av ONPP, 1 200 megawatt-reaktor) och 2019 för det andra.

Lukashenko uttryckte Rysslands president Vladimir Putin sin besvikelse över denna försening med hänvisning till någon påstådd „förlust“ som denna försening har orsakat den vitryska ekonomin.

Den 11 augusti i år började ONPP ladda Rysslands uran och kommer att vara redo att producera el från slutet av detta år. Den andra enheten för ONPP kommer att byggas och tas i drift i mitten av 2022, men det som säkert är känt är att Litauen och Estland kommer att utvidga en grupp länder som avvisar all elimport från ONPP . Samtidigt blev ONPP: s första linje den första enheten i den nyaste Gen 3+ byggd med rysk teknik utomlands.

Hur som helst, med denna bojkot såväl som världens COVID-19 ekonomiska konsekvenser kommer Vitryssland att bli ett rikligt energifullt land. En sådan utveckling har föreställts av den politiska eliten i Vitryssland som i förväg har tappat en idé att exportera elektricitet till ett antal grannländer och lutade mot Bitcoin-gruvdrift som Lukashenko antydde .

Lukashenko uppmanar till ”digitalisering”

Den 4 augusti talade Lukashenko till det lokala parlamentet och betonade att han skulle vara angelägen om att gynna utvecklingen av ”egna betaltjänster som skulle vara oberoende av transnationella” och berömde rollen som ”ny informationsteknologi”.

Han är övertygad om att ”digitalisering” måste genomföras i en snabbare takt. Lukashenkos dekret nr 8, „Om utvecklingen av den digitala ekonomin“, har föreskrivit att under 2021-2023 år skulle ett antal affärsbanker delta i pilotprogrammet för tokenutsläpp.

Lukashenkos iver att leda ekonomin i Bitcoin-gruvdrift ser ut som hans personliga plan att göra Vitryssland till en av de ledande aktörerna i denna nisch. Som Anthony Pompliano från Morgan Creek Capital betonar , „så småningom kommer varje land att bryta och varje land kommer att hålla Bitcoin.“

Vissa tecken i Iran antyder att detta land också är på samma sätt men vi har inte hört bekräftelse från den översta personen i Teheran än. Iran och Vitryssland överväger alternativet att använda Bitcoins för att kringgå nuvarande och kommande amerikanska sanktioner.

Samtidigt, som Finbold.com nyligen har rapporterat, planerar USA att spela en större roll inom Bitcoin-sfären och att utmana den kinesiska dominansen i Bitcoin-gruvdrift. Utseendet på Vitryssland med riklig billig energi och den ledare som är villig att utforska Bitcoin gruvmöjligheter för „att producera och sälja dem“ ser ut som en möjlig spelbytare och kan framkalla negativ reaktion och motstånd från USA och Kina.